Jaarverslag 2023


Inleiding

‘Oohh, wat fijn!’

Dat was de reactie van een moeder nadat haar dochter via ons fonds een nieuwe bril kreeg. Want de oude was op, zat telkens los en moest gelijmd worden.

Van dit soort reacties worden wij ook blij. Het brengt ons weer bij de reden waarvoor het Kamper Kracht fonds in het leven is geroepen: eenmalige steun bieden als financiële middelen ontbreken.

 

Aanvragen

In 2023 hebben we 74 individuele aanvragen ontvangen waarvan 43 via hulpverlenende instanties zijn ingediend. Het aantal is minder dan in 2022 toen we 106 aanvragen binnen kregen. Toen was er misschien een inhaaleffect na het corona-jaar. Vijf groepsaanvragen hebben we in 2023 behandeld. Hoewel het aantal aanvragen is verminderd, is het gemiddeld uitbetaalde bedrag hoger geworden. Dat was in 2023 € 429 tegenover € 360 in 2022.

 

Activiteiten

Onverminderd is onze constatering, dat in ons rijke land inwoners tussen wal en schip vallen. Dat kan zowel financiële als emotionele, sociale of psychische probleemsituaties betreffen. En dan kan het gebeuren, dat deze kwetsbare inwoners van Kampen of hun hulpverleners bij ons aankloppen om ondersteuning. Een kleine greep uit aanvragen die ons bereiken. Een enkele keer is de situatie zo penibel, dat wij leefgeld gaan verstrekken zodat toch de meest noodzakelijke levensmiddelen gekocht kunnen worden. Gelukkig horen deze contante bijdragen tot de uitzonderingen. Voor kinderen tot 18 jaar zijn in het kader van Samen Overijssel bij de gemeente aanvragen mogelijk die bestemd zijn voor bijvoorbeeld school, cultuur of sport. Maar die vastgestelde bedragen zijn niet altijd voldoende om bijvoorbeeld voetbalkleding aan te schaffen. Voor zo’n aanvulling kan men dan een beroep op ons fonds doen. Aan welke van onze bestedingen kunt u nog meer denken?  Witgoed is elk jaar vaste prik, ook tandarts- of dokterskosten die niet worden vergoed door de zorgverzekering, huur, brillen en vitrage. Met regelmaat krijgen we ook een aanvraag waarbij de stichting Present betrokken is. Hun vrijwilligers steken de handen uit de mouwen om woningen weer leefbaar en toonbaar te maken. Opgeruimd staat dan netjes, wat teveel is wordt dan als vuilnis afgevoerd. Die stortkosten nemen wij vaak voor onze rekening. In het verslagjaar hebben we ook te maken gehad met aanvragen voor genode en ongenode gasten. Huisdieren als hond en kat zijn de genode gasten. Als er problemen met hun gezondheid opdoemen en de dierenarts moet worden ingeschakeld, wordt ons om een bijdrage gevraagd. Aan ongenode gasten moet u denken aan muizenbestrijding en ja, zelfs aan de verdelging van hoofdluizen. Die kunnen zo hardnekkig zijn dat alleen een speciale behandeling afdoende is. Deze opsomming geeft u een beeld van de vragen die wij binnenkrijgen.

Bij de groepsaanvragen werd die voor het geven van consumptiebonnen tijdens het ‘Full Color festival’ weer gehonoreerd en werd de mogelijkheid gegeven om gebruik te maken van een vaartochtje met de ‘Veerman van Kampen’. Daar werd overigens zeer bescheiden gebruik van gemaakt. In december hebben wij een duit in het zakje gedaan van de ‘Arme kant van Kampen’. Mede daardoor kon aan 75 gezinnen een extraatje worden gegeven in de vorm van boodschappen.

 

Publiciteit
De uitgaven voor publiciteit zijn dit jaar verlaagd omdat wij social media weer zelf zijn gaan oppakken op basis van het eerder ontwikkelde communicatieplan. Na even wat opstartproblemen loopt dit nu goed en wordt er met regelmaat content gepost.

Daarnaast is er het inmiddels jaarlijkse persmoment geweest in verband met de sponsorbijdrage vanuit de door sportcentrum Sonnenberch georganiseerde 1/8 triatlon. Naast het pers moment zijn wij tijdens deze dag ook aanwezig geweest met divers promotiemateriaal en dragen wij een steentje bij aan de organisatie. Elk jaar weer een gezellig en mooi evenement.

 

Overleg

Zoals gebruikelijk voeren we regelmatig overleg over de aanvragen die bij ons binnenkomen. Dat gebeurt meestal via de digitale weg, maar indien nodig wordt telefonisch contact gezocht met de indiener. Dat kan soms een vervolg krijgen in gesprekken met onze vaste contactpersonen bij de gemeente over het wel of niet kunnen leveren van maatwerk door de gemeente. Uiteraard doen we dat laatste alleen na toestemming van de aanvrager. In 2023 hebben we vier keer met vertegenwoordigers van de gemeente om tafel gezeten in een afstemmingsoverleg. Van beide kanten wordt dan de handelswijze en aanpak in algemene zin toegelicht. Dat geeft beide partijen duidelijkheid over wat wel of wat niet in het vergoedingenpakket thuis hoort. Overigens zijn wij bepaald onder de indruk van de inzet van gemeentelijke ambtenaren bij de zogenaamde ‘omgekeerde regel’: eerst bekijken wat nodig is – daarna wat kan.  Ook hebben we acte de préséance gegeven bij de intermediairs-bijeenkomst die de gemeente organiseerde inzake kind-regelingen. Eind 2023 hebben we bij bibliotheek en gemeente een balletje opgegooid over het inzetten van een gezinsabonnement voor minder draagkrachtigen. Dat balletje hangt nog in de lucht. Ook hebben we ons aandeel geleverd in de gesprekken die tot het energiefonds hebben geleid. Zowel gemeente als de PKN-kerken waren hierin belangrijke partners.

 

Interne organisatie

De samenstelling van het bestuur is per 31 december 2023 als volgt: Lidi Kievit voorzitter, Ineke Hendriks secretaris, Tom de Wal penningmeester en de leden Karin Bosga, Direne ten Hove, Bert Dotinga, Elly Potgieter, Arjan Vahl en Martijn Poppe. Laatstgenoemde heeft ons bestuur in de loop van 2023 versterkt.

Het algemeen bestuur vergaderde in 2023 vijf keer. Alle keren weer fysiek. Het dagelijks bestuur verzorgde de meeste contacten met de aanvragers en met contactpersonen van andere organisaties. Aanvragen, die boven een bepaald bedrag uitgaan, worden geanonimiseerd aan het algemeen bestuur voorgelegd.

 

Financiën

U kunt het overzicht van de ingekomen en uitgegeven euro’s inzien op onze website. Daar is het opgenomen onder het kopje  ‘Archief’ – financieel jaarverslag 2023. Wij danken onze donateurs voor hun bijdragen. Wij zijn daar erg blij mee. Daarnaast hebben we bijdragen gekregen van de organisatoren van de achtste triatlon IJsselmuiden, van het Groot Burger Weeshuis, subsidie van de gemeente Kampen en van de Lions. Ook ontvingen wij een gift via Univé en bedachten enkele particulieren ons met giften. We kijken terug op een jaar waarin wij aan alle verplichtingen konden voldoen.

 

Het energiefonds

Een wat vreemde eend in onze bijt was het door Kamper kerken gevoede energiefonds. De achterliggende gedachte is, dat allen een energiecompensatie van tweemaal 190 euro ontvangen van de overheid, maar dat velen dat geld zelf niet nodig hebben. Dat kan dan in het bewuste energiefonds worden gestort. Op dit fonds kan dan iedereen een beroep doen die in de financiële problemen komt met betrekking tot energienota’s. Financiën op koers is de instelling waarbij men kan aanvragen, het Kamper Kracht fonds zorgt voor de betaling aan de energiemaatschappij en ontvangt het geld terug uit het energiefonds. In 2023 ging het om 18 betalingen van in totaal 20.843 euro.

 

Conclusie

Wij zijn dankbaar, dat we voor een bepaalde groep inwoners van Kampen van betekenis konden zijn. Het Kamper Kracht fonds heeft ook in 2023 bewezen dat het in bepaalde gevallen eenmalige hulp kan bieden aan hen die dat nodig hebben, zodat ze minder bezorgd verder kunnen. Het blijft een uitdaging om de brug te zijn naar aanvragers die zo’n zetje nodig hebben.